Oversete kulturminder


Model af transformatortårn

På disse sider vil vi især beskæftige os med det vi kan kalde de skjulte eller oversete kulturminder. Udgangspunktet er, at næsten ligegyldigt hvor i Danmark man befinder sig, så er det muligt at finde noget af interesse.

I landskabet og for den sags skyld naturligvis også i byerne, findes masser af interessante og oversete kulturmindesmærker. Vi kan jo alle finde et slot eller en kirke, og det er bestemt heller ikke uinteressant. Men ofte er det ligeså spændende at gå på jagt efter de mere skjulte kulturspor. Kulturarvstyrelsen har lavet en glimrende hjemmeside, der er et rigtig godt værktøj til vores formål.

I denne fremstilling vil vi give en række smagsprøver på sådanne, men vi kan kun anbefale, at man selv forsøger sig udi denne skattejagt. Det vil altid være en god ide at være i besiddelse af både gamle og nye kort over det område man vil afsøge, men lige så vigtigt er det at have både øjne og øren åbne, når man forsøger sig.

Hvad f.eks. med at gå på jagt efter de allersidste transformatortårne, som stort set er forsvundet fra landskabet. Eller trinbrætter, frysehuse, fyrtårne, missionshuse, redningsstationer, sluseanlæg, pumpehuse, oldtidsmindesmærker, færgelejer, mausolæer, afmærkningssten o.m.a. Kun fantasien sætter grænser.

Der findes idag masser af online kort og litteratur. Disse gode steder har jeg linket til i højre menu. Efterhånden som flere kommer til, skal jeg nok sørge for at føre linkene ajour.

Et af mine egne valgsprog er og har altid været: “Lige meget hvor man er, så er der noget af interesse!“.

 
 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.