Afmærkningssten m.v.

 
mile

I denne fremstilling vil vi beskæftige os med de kulturelt tilvirkede sten vi finder i landskabet.

Der tænkes især på de historiske afmærkningssten vi finder langs med vore veje, men også andre former for historiske mindesmærker kan komme på tale. Bl.a. vil det ligge lige for også at beskæftige sig med forskellige former for grænsesten, når vi nu er i det sønderjyske.
                

Kongelig Prøjsisk nivelleringssten 1885 Her et eksempel på en Prøjsisk grænse-nivelleringssten anbragt på 1864-grænsen ved hovedvejen lidt nord for Christiansfeld og få hundrede meter syd for Grænse-museet. Billedet er taget i sommeren 2010.
En lokal kender af Sønderjyske forhold er blevet forevist billedet og har i den anledning udtalt: 
Jo – det er den tyske grænse sten eller pæl, som jeg aldrig har studeret nærmere. Men hvorfor den først er sat op 1885 er i virkeligheden spændende. Jeg gætter på den tyske grundighed, der blev indført af den preussiske embedsmand Køller for at fortælle danskerne sandheden. Og det var da kongeligt at bruge den franske glose ”niveau”, så alle sønderjyder kunne forstå, at her er den preussiske grænse! De forbandede sønderjyder skal nemlig forstå, at i Preussen taler man ikke om opmåling, men om at man ”nivelerer”.
Billede i fuld størrelse: http://jensklitgaard.dk/wp-content/gallery/sten/gransesten.jpg

   

  
  
 Link til Dansk vejhistorisk Selskab
 
 Posted by at 14:28

  One Response to “Afmærkningssten m.v.”

  1. det er ikke en grænsesten men de står også enkelte steder ved grænsen. I Egebæk-Hviding og Foldingbro. Det er nivellementssten somhar et nummer indgraveret i jernklumpen. I kataloget over stene står oplysninger om stenene opført som landmålerne sa kan bruge.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)