I gang med WordPress

wp-logo

Det er rimeligt enkelt at komme igang med WordPress, men det tager naturligvis lidt længere tid at lære alle funktionerne at kende.WordPress er et CMS-system, en forkortelse af Content Management System, hvilket bl.a. betyder at man vedligeholder bloggen / webstedet online.

Første betingelse for at komme igang er at du har et domæne og et webhotel, der understøtter PHP og databasesystemet MySql, og at du har modtaget og gemt alle adgangsrettigheder m.v. hertil. Du har antagelig modtaget en mail fra din udbyder med disse oplysninger.

Når du har sikret dig dette, kan du registrere dig hos WordPress. Det foregår herfra. Du vil umiddelbart efter registreringen  modtage en mail med bekræftelse på dine registreringsoplysninger. Gem omhyggeligt disse oplysninger til evt. senere brug.

Da jeg går ud fra du bor i Danmark, skal du downloade seneste danske version af WordPress herfra. Du vil modtage den som en zip-fil, som du selv skal udpakke. Åbn derefter wp-config-sample.php med en teksteditor (WordPad eller lignende) og udfyld dine databaseoplysninger. Omdøb og gem derefter filen som wp-config.php. Upload nu det hele til dit websted med et FTP-program (eksempelvis TotalCommander). Kør www.mitwebsted.dk/wp-admin/install.php i din browser. Det skulle gerne opbygge tabellerne, som skal bruges i din blog. Hvis der er fejl, kan du dobbelttjekke din wp-config.php-fil og prøve igen. Hvis det stadig ikke vil lykkes, kan du gå til WordPress’ supportforum. Husk at opgive så mange data som muligt. Husk kodeordet, som bliver givet til dig.

Installeringsscriptet skulle herefter gerne sende dig til login-siden. Log ind med brugernavnet admin og kodeordet, der blev genereret under installeringen. Herefter skulle du gerne være på dit websteds kontrolpanel, hvorfra alt redigerings- og vedligeholdelsearbejdet foregår. I venstre margin har du alle menuerne og efterhånden som de vælges, vil du opdage, at sidevisningen skifter i takt med at du vælger menuer. Du kan ændre dit kodeord under ‘Brugere/Din Profil’.

WordPress er et OpenSource program, der kan bruges frit og ændring af kildekode er tilladt. Det betyder at der stort set ikke findes 2 blogs / websteder, der er ens. Mulighederne for selv at sætte sig præg på sitets layout er stort set legio og med det væld af pluginn’s og temaer der frit kan hentes på officielle og uofficielle hjemmesider, er der fantastiske muligheder for at bygge sit site op, lige som man må ønske det. Berhersker man derudover PHP bliver mulighederne endnu større.

Når man er igennem al registreringsbesværet og åbner sit websted første gang, ser det måske lidt kedeligt ud. Der er ikke lavet en eneste side og – som jeg husker det – kun et eneste indlæg og layoutet er WordPress’s standard-tema. Men bare rolig, nu skal du nemlig selv til at være kreativ og lære funktionerne at kende.

Nu skal du logge ind på din side, således at du kommer i redigerings-mode. Du finder login-linket under Meta. Når du har valgt det kommer en login-side, hvor du skal anføre de tilsendte log-in koder.

Herefter åbner sig et kontrolpanel, hvorfra du styrer sider, indlæg og opsætning. (Klik på grafikken nedenfor og der åbner sig et større billede i et nyt browser-billede).

Herinde finder du mange forskelligeartede værktøjer. Vigtigst selvfølgelig udfærdigelse og redigering af nye indlæg og sider. Styring links og temaer. Håndtering af plugins og utallige andre muligheder, lidt afhængig af hvilket tema du har valgt.

WordPress er som sådan beregnet til blog’s og dermed først og fremmest lagt an på den type af sider, der kaldes indlæg, altså sider der kan blogges på. Det skal man nu ikke tage alt for tungt på, idet mulighederne for alene at lave “almindelige” websider er akkurat lige så lette, som at lave indlægs-sider (blogs).

Når man først – og tro mig det er ikke svært – er fortrolig med teknikken, er man fuldstændig selv herre over om man vil lave blogs eller web-sider eller en kombination af begge.

En anden fantastisk ting ved WordPress er de såkaldte “PlugInn”, der giver mulighed for at indbygge et utal af funktioner, temaer, værktøj o.m.a. Mulighederne er simpelthen legio, og der kommer hele tiden nye til, ligesom selve WordPress-systemet konstant bliver opdateret.

Det er muligt at lave subdomæner ved hjælp af WordPress. Hvis du vil have WordPress liggende på et subdomæne fx http://eksempel.dk/blog, skal du omdøbe WordPress-mappen til det navn, du ønsker subdomænet skal have. Hvis du fx vil have din WordPress-installation liggende på et subdomæne kaldet “blog”, skal du omdøbe mappen “wordpress” til “blog”. Mappen “blog” skal herefter placeres i roden på serveren. Aktivér installeringen ved at gå til http://eksempel.dk/blog/wp-admin/install.php. Husk forinden upload, skal du have omdøbt wp-config-sample.php til wp-config.php og ændret præfiks til databasen. WordPress’ standard prefix er f.eks. wp_ – og har du så flere WordPress installationer, kan du lave den næste som wp2_, wp3_ og så videre.

Det var mange ord, men læs det gennem et par gange, så går det faktisk rimeligt let.

Om forskellen på WordPress.com og WordPress.org kan læses her.

At flytte sin log til en anden server, som beskrevet hos http://www.jan-skinnerup.dk/ :

1. Backup.
Lav en backup af din database og download ALLE dine filer fra din server til din harddisk. Download filerne til en mappe du kalder /old/ eller noget tilsvarende, så du ved der er tale om dit gamle site.

2. Upload.
Upload alle dine filer til det nye domæne. Og det var alle filerne – ikke databasen!

3. Log ind i din gamle WordPress.
Her skal du ændre indstillingerne under generelt så de henviser til dit nye domæne. Det gør du under “Indstillinger -> Generelt”. De to felter der hedder noget med (URL) skal rettes til dit nye domæne. Eventuelt kan du også rette din email hvis den også ændrer sig med det nye domæne.

4. Flyt databasen.
Hvis dit website skal forblive på den samme fysiske server, men blot flyttes fra et directory til et andet, så er dette trin overflødigt og du behøver ikke gøre noget. Spring straks videre til punkt 5.

Ellers downloader du databasen igen – denne gang i en mappe du kalder /new/ så du kan skelne den fra din gamle database. Upload den derefter til dit nye domæne. Tjek din wp-config.php for login til dabatasen og stier til Perl m.m. Det er ikke sikkert at noget skal ændres her, men tjek det nu alligevel.

5. Search & Replace.
Du burde nu kunne logge ind i WordPress på dit nye domæne.
Download search and replace og installér dette plugin i din blog (den nye naturligvis). Det gør du ligesom ethvert andet plugin.

Alle dine interne links skal jo rettes til dit nye domæne, og det er dette plugin genialt til. Efter du har aktiveret plugin’et finder du det under menupunktet “Indstillinger -> Search & Replace”. Tjek de relevante flueben og indtast dit gamle og dit nye domæne i felterne for neden… så pløjer den databasen igennem og retter alle dine links på få sekunder.

6. Dobbelt-tjek!
Virker alting som det skal. Det burde det gøre på dette tidspunkt.

7. 301-redirect
Opsæt 301-redirect på dit gamle domæne. Det er det bedste hvis du vil være gode venner med Google og beholde din linkjuice. Du finder en guide til redirects her.

8. Backup!
Tag en ny backup af alt – filer og database – på din nye weblog og download det hele til din egen computer.

9. Slet din gamle weblog…
Slet filer og database på dit gamle domæne (undtagen 301 redirect naturligvis).

10. Tell the world!
Fortæl hele verden at du er flyttet.
Husk at opdatere RSS feeds, emails, Gravatar, Twitter, Facebook, YouTube… og alle dine backlinks.

GOD FORNØJELSE. (siden vil løbende blive opdateret)

5 tanker om "I gang med WordPress"

 1. admin Forfatter

  Om den er blondine, eller på anden måde sikret er der naturligvis ingen garanti for. Men wordpress-konceptet benyttes af tusinder verden over. Grundlæggende er det meget enkelt og efterhånden kan der bygges på med utallige plugins. Mulighederne for hjælp er store på de forskellige debatfora. M.h.t. hosting kan jeg sige, at denne side benytter one.com og en anden side jeg administrerer benytter TeamInternet. Begge steder til rimelige priser og god support og ingen serverproblemer.
  God fornøjelse og hilsen fra Jens

 2. Sophie

  Er manualen blondine sikret??

  Tror jeg vil kaste mig ud i det, men ville gerne have et råd ang. hosting? Hvem er de bedste til wordpress??

  Kh. Sophie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.