TRANSFORMATORTÅRNE

De gamle transformatortårne er næsten forsvundet fra det danske landskab. Man kan dog stadig være heldig at finde nogle stykker, når man kommer tilstrækkelig langt ud på landet.

Tårnenes funktion var at transformere spændingen ned inden strømmen blev distribueret ud til de mindre lokaliteter og slutbrugerne. De ældste tårne stammer fra 1920’erne, hvor landet blev elektrificeret. Dengang blev strømmen til slutbrugerne ført ud i lokalsamfundene via luftledninger fra transformatortårnene.

Transformatoren var monteret i bunden af tårnet og der var så skabt forbindelse langs tårnets vægge op til toppen af tårnet så der kunne forbindes til ledningsnettet. Der var tillige monteret håndtag i bunden med tilslutning til toppen, så strømmen kunne afbrydes eller tilsluttes.

I byerne, hvor strømmen blev gravet ned tidligere end på landet, ses ofte nogle mindre transformerstationer, ofte bygget som små murstenshuse. Også sådanne vil vi forsøge at dokumentere.

I dag er kablerne til slutbrugerne lagt i jorden og derfor er der næsten ikke længere nogen anvendelse for tårnene, og mange steder finder man nu kun en grøn container, hvor tårnene tidligere stod.

Man må håbe at enkelte tårne må blive bevaret for eftertiden, og på denne side, vil vi forsøge at dokumentere, dels nogle af de tårne der står tilbage og dels nogle af de der er nedtaget.

Heldigvis ser vi ofte, at private borgere og interessegrupper lokalt går ind i arbejdet for at bevare nogle af de gamle transformatortårne.

På facebook har vi oprettet en fantastisk gruppe med danske transformatortårne.

På dansk Wikipedia findes en leksikal artikel om transformatortårne.
TOM

 Lidt sjov Byg dit eget transformatortaarn!
TOM
 TIP Gode venner og bekendte har bidraget med adskillige tip om placering af transformatortårne i hele landet.

Ved du noget om transformatortårne og deres placering, giv da venligst et praj nedenfor.

17 tanker om "TRANSFORMATORTÅRNE"

 1. Dorte Hummelshøj Jakobsen

  Hej Jens.

  Flot side!
  Jeg er ved at lægge sidste hånd på en krimi, som foregår i Vendsyssel i slutningen af tresserne. Et transformatortårn spiller en vis rolle i bogen, men ‘mit’ tårn er desværre væk for længst. Har du en mailadresse på Mogens Nielsen, så jeg kan spørge ham om jeg må bruge billedet af tårnet i Saltum? (Det ligner meget).
  Mange hilsener, Dorte Hummelshøj Jakobsen, Bedsted, Thy.

 2. Bo Jensen

  Davs Jens . . .

  For det første, så beklager jeg at jeg først svarer nu, men af forskellige årsager har jeg ikke haft mulighed for at gøre det før.

  Som jeg skrev sidst så har jeg omkring 10.000 billeder, men da det kun er omkring 3.000 der er digitale, og da det hele inklusiv det skriftlige materiale pt. fylder 22 A4 – ringbind, så vil jeg foreslå, at Du, hvis Du har mulighed for det, kom en tur herop, så vil jeg give en kop kaffe og så kan vi jo se på det.

  Jeg vil her i løbet af de kommende dage maile nogle billeder ned til Dig som en smagsprøve.

  Forresten, så har jeg lavet en side på Facebook om Sarahs tårn, den kan findes under navnet ” Danmarks, og Verdens, mindste museum “.

  Mvh.

  Bo Jensen

 3. admin Forfatter

  Hej Bo

  Mange tak for dine henvendelser. Det lyder vildt interessant. Fantastisk billedesamlig du der har fået oparbejdet.
  Jeg er naturligvis mere end interesseret i et samarbejde.

  Hvilke ideer har du evt. selv.
  Vi må tales ved.

  Hilsen

  Jens Klitgaard

 4. Bo Jensen

  Sjovt nok, de ovennævnte tårne har jeg alle fotograferet i løbet af de sidste 12 år . . .

 5. Bo Jensen

  PS. Det tårn som Jan nævner, ligger ved gården Fredensborg, har fotograferet det for en 5 – 6 år siden . . .

 6. Bo Jensen

  6 / 11 – 11

  Go´awten Jens . . .
  Var nede nede og besøge Sarah Hachmann på Ladegårds Parceller i eftermiddags.
  Hun bad mig om at kontakte dig, da der kunne evt. kunne blive fælles udbytte af dette.
  Startede med at fotografere transformerstationer i vinteren 1997 – 98 ( Elforsyningen Nordvendsyssel, ENV ),
  har derefter arbejdet ned gennem Jylland og over Fyn, så jeg dags dato er i gang med Sydsjællands Elektricitets Aktie Selskab ( SEAS ), det er vel gennem årene blevet til minimum 10,000 billeder !
  Håber det har interesse . . .

  Mvh.
  Bo Jensen
  Fredericia

 7. Jan Holst

  På vej mod Pøl ved Lysabild, man skal næsten helt ud til vandet. Er der en transformatorstation, inde ved en gård, til venstre.

 8. admin Forfatter

  Hej Sussi – Jeg vil bestemt gerne lægge et link til din mands samling. Det glæder mig hver eneste gang nogen viser interesse for foretagendet.
  Hilsen fra Jens.

 9. Sussi

  Hej. Min mand er amerikaner, og ordet transformatortårn har nogle udtalemæssige udfordringer, så han kalder dem SPABs. Skål, Poul Anker Bech! Han har taget billeder af disse tårn overalt i Danmark og lagt dem i massevis på Google Earth. Jeg skal prøve at spørge ham, om han har et arkiv med disse billeder, hvis der er interesse for at lægge dem eller et link til dem her på siden. Venlig hilsen, Sussi.

 10. admin Forfatter

  Som altid glæder det mig utrolig meget når nogle bidrager. Så mange tak for det Lars. I dag eller i morgen følger også et tårn fra Hellevad i Sønderjylland og meget snart også et par bidrag fra vestjylland. Så det går faktisk rigtig godt med bidrag. Mine omtaler kan være og virke tynde. Man er overordentlig velkommen til også at bidrage med supplerende omtaler, som jeg så straks vil benytte.
  Jens klitgaarD

 11. Lars

  Hej Jens

  Altid spændende at se, at der er andre, der synes de gamle transformatortårne er spændende.
  Hvis du er interessere,t har jeg fotos af flg. tårne:
  I nærheden af Horne Vestjylland, ved Hansted nær Horsens, ved Urup på vej mød Østbirk.
  Send mig din mail-adresse, og jeg vil sende dem til dig.

  Med venlig hilsen Lars

 12. admin Forfatter

  Hvis man vil have fat i et rigtig godt ældre kort, da gå til dette websted, hvor der er mulighed for forskellige søgninger og mange spændende og interessante typer kort, hvor transformatortårnes placering er angivet.

 13. admin Forfatter

  Tak for informationen – jeg vil tage en tur til Brakker ved lejlighed. I landsbyen Bevtoft står også en der skal fotograferes, ligesom der på vejen Ladegaards Parceller, lidt nord for Haderslev står to.

 14. Ulrik Klitgaard Christensen

  Hej til Jens Klitgaards kultursider.

  Et omend meget spændende emne om gamle danske transformatorstationer, jeg tror du er den første som tager emnet op. Vi er rigtig mange der vil følge det med spænding. Jeg har gjort dig opmærksom på en transformatorstation i Brakker, på Brakker Stationsvej, men Google Maps i gadeplan er ikke tilgængelig der langt ude på landet, og jeg kan ikke få øje på den fra Google Earth.

  Med venlig hilsen en stor transformatorfan

  Ulrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.