Tårne i Vestjylland

Klik for større billede og klik igen for lukning.

Transformatortårn ved Horne, der er i brug.
Tårnet er med fladt tag og ledningerne kommer ind gennem taget.
Der er tale om et temmelig lavt tårn med et enkelt vindue og en ståldør.
Der er tilsyneladende en revne i murværet og der er i øvrigt tale om en meget enkel opbygning.
Det glædelige er naturligvis at tårnet ses at være i brug.
Foto ved Lars Christoffersen, Krono Gruppen.
Se placering på kort.
Ståltårn på Sir Kirkevej 5 km nordvest for Holstebro. Tårnet er tilsyneladende i drift.
Tak til Michael Magnussen for foto juli 2015 og oplysning om stationens nummer som NOE 212
Tak også til René Lund Christensen, der i første omgang har henledt opmærksomheden på dette.
Se placering på kort.
Ståltårn på Ndr. Ringvej i Ringkøbing. Tårnet er i drift juli 2015.
Vi takker Michael Magnussen for foto juli 2015. Michael oplyser tillige, at ledninger nu er lagt ud på jorden, hvilket kan betyde at stationen er i risiko for at blive nedlagt.
Tak til René Lund Christensen, der oprindelig har gjort os opmærksom på denne station.
Se Placering på kort.
Transformatortårn på hjørnet af Sallingsundvej og Dalstrupvej ved 7870 Roslev, fundet af vor gode spejder René Lund Christensen fra Haderslev. Foto med tilladelse fra Egon Wishoff Petersens gallerier. Der er tale om et rødt murstenstårn med fladt tag og i brug, da billedet viser kabler, der går i jorden. Det fremgår med mere eller mindre tydelighed, at tårnet står i et område, hvor der stadig (delvis) er strømforsyning gennem luftledninger. Tårnet står i Elforsynings Midts område og er forsynet med grønmalet port.
Se på kort.
Her et tårn fra Bo Jensen’s samling af en transformatorstation fra Nr. Felding Øst. Et rødt murstenstårn med rejst tag af bølgeblik og brunmalet port. Der er et glughul ca. midtvejs oppe. Tårnet er ikke i brug. I højde med porten er der fire hvidkalkede ringe, der går hele vejen rundt. Tårnet er nr. 321 fra Nordvestjysk el-forsyning.
Placering på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 12 på Kytterupvej lidt nord for Ulfborg. Der er tale om et tårn af røde teglsten med fladt tag. Der ses dør og luge. Transformatoren er i brug med luftledninger. Foto stammer fra 19. sept. 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 38 på Kytterupvej lidt nord for Ulfborg. Der er tale om et kraftigt tårn af gule teglsten med fladt tag, sammenbygget med en virksomhed. Der ses dør og luger og andre detaljer. Døren er forsænket, så den nærmest er i kælderhøjde. Hvorvidt transformeren er i brug kan ikke siges. Foto stammer fra 31. jan. 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 71 på Sønderupvej sydøst for Videbæk. Her er tale om en transformator i et rødt murstenstårn med fladt tag, der på optagelsestidspunktet er i brug med luftledninger. Adskillige detaljer såsom port, luge og små vinduer i murværket.
Foto optaget 24. januar 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 163 på Rk. Møllevej sydvest for Videbæk. Her er tale om en transformator i et rødt murstenstårn med fladt tag, der på optagelsestidspunktet er i brug med luftledninger. Adskillige detaljer såsom port, luge midtvejs oppe og to små vinduer helt oppe. Foto optaget 31. januar 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 216 på Brejningvej lige syd for Spjald. Her er tale om en transformator i et ståltårn, der på optagelsestidspunktet er i brug med luftledninger.
Foto optaget 10. januar 2009.
Se på kort.

To fotos ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 250 på Kytterupvej mellem Vemb og Ulfborg. Her er tale om et kombineret pumpehus og transformator i rød murstensbygning ved en kanal, der er forbundet med Felsted kog ved Nissum Fjord.
Fotos optaget 19. september 2009.
Se på kort.

To fotos ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 637 på Knivsbækvej lige nord for Videbæk. Her er tale om en transformator i et ståltårn, der på optagelsestidspunktet er i brug med luftledninger.
Fotos optaget 10. januar 2009.
Bo Jensen 11. november 2018 23:31
Gammel SAEF ( Sydvestjyllands Elektricitets Andels Forsyning ) nummer 37, VE ( VestEnergi ) nummer 8405 og SE ( SydEnergi ) nummer 28405.
Se på kort.
Et foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 691 på Lystlundvej lidt nordøst for Ulfborg. Her er tale om en transformator i et ståltårn, der på optagelsestidspunktet er i brug med luftledninger.
Fotos optaget 10. sept. 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 818 og RAH 4062 på Holstebrovej, ca. 20 km syd for Holstebro. Her er tale om en transformator i ståltårn, sammenkoblet med et mastearrangement. Begge dele i brug på optagelsestidspunktet, idet anlægget ses forbundet med luftledninger.
Foto optaget 10. januar 2009.
Se på kort.
Foto ved Bo Jensen, Fredericia af RAH 881 på Kytterupvej mellem Vemb og Ulfborg. Her er tale om en transformator i ståltårn, sammenkoblet med et mastearrangement. Begge dele i brug på optagelsestidspunktet, idet anlægget ses forbundet med luftledninger.
Foto optaget 19. sept. 2009.
Se på kort.
Ståltårn med transformator i brug ved Blinkildevej nær Sørvad, syd for Holstebro, hvor Birthe Lund fra Haderslev har fundet, stedfæstet og fotograferet dette tårn. Der ses muligvis luftledninger, men under alle omstændigheder jordkabler.
Tårnet er mærket 30391 og 30047.
Se placering på kort.
Vor gode spejder Rene Lund Christensen har set dette murede transformatortårn på  hovedvej 15, Ringkøbingvej ved byen Opsund. Transformer ser i foråret 2013 ud til at være i brug. Der er tale om et fint muret firkantet tårn med fladt tag og topbøjle, forbundet til luftledningsnettet. Billedet er lånt fra GoogleStreetView. Desværre ingen oplysninger om stationens nummer.
Se placering på kort.
Også dette ståltårn står Rene Lund Christensen for, stadig på hovedvej 15, Ringkøbingvej ved byen Opsund. Igen tale om et tårn der er i brug i foråret 2013 og forbundet til luftledningsnettet. Ingen oplysning om nummer. Billedet er lånt fra GoogleStreetView.
Se placering på kort.
Michael Magnussen har via FacebookGruppen Transformatortårne i Danmark, delt dette stålpladetårn med os. Det står i Sørvad og bærer nr. NOE334. Vi takker for bidraget, der er tilgået os den 22. marts 2015.
Se placeringen på kort.
Via facebookgruppen Transformatortårne i Danmark, har Michael Magnussen spottet dette murede tårn, der ser ud til at være i drift. Placeringen er Herningvej lige øst for Videbæk. Stationen er mærket RAH 76. På GoogleStreetView ses det at være tilsluttet ledningsnettet i nordlig retning. Set april 2015. Vi takker for bidraget.
Se placering på kort.
En god bekendt fra Haderslev-egnen har i marts 2015 spottet dette murede tårn på Råsøvej, Oksbøl, mellem Oksbøl og Vejers Strand. Stationen er opført i røde sten med fladt tag og topbøjle. Tårnet er meget hærget og mærket med internt militært reg. nr. 453-352 og står på militært øvelsesområde. Der løber en bæk under vejen lige hvor det er placeret, men den har intet med tårnets funktion at gøre! Vores gode ekspert Bo Jensen kan supplere med følgende: “Tårnet er et ganske almindeligt SAEF – standardtårn. Var en tur forbi den 1/4 og tog et par billeder af det. Tårnet er bygget i perioden 1921 – 1943, havde nummer 50 a Vejrs og hørte under Vejrs Transformatorforening (efter den oprindelige SAEF nummerering, hvor 50 står for transformatorforeningen og a’et for tårnet). Luftledningen fra øst kom fra henholdsvis tårn 4 c (Ål Transformerforening) og tårn 5 (Mosevrå Transformerforening) via tårn 84 b (Oksbøllejren), og forsatte videre mod vest til tårn 50 b Vejrs Strand.” Vi takker for de fine bidrag både i form af billede og tekst.
Se placering på kort.
  Via facebookgruppen Transformatortårne i Danmark, har Egon Wishoff Petersen delt dette foto med os. Egon skriver selv: “Et lidt speciel tårn, NOE 85 Havnegade i Thyborøn, der er godt nok ingen Nr. på tårnet.
Vi takker for bidraget maj 2015.
Se placering på kort.
Via facebookgruppen Transformatortårne i Danmark, har Egon Wishoff Petersen delt dette foto med os. Et “flasketårn” 1009NOE Brændgårdvej – Vandborgvej 26-05-2008  vest for Lemvig.
Tak for dette bidrag.
Se placering på kort.
  Via  facebookgruppen Transformatortårne i Danmark, har Egon Wishoff Petersen delt dette foto med os. 30991 Midt Energi Flasketårn Hjortsballevej – Trehøjevej Vildbjerg 16-04-2009.
Tak for dette bidrag.
Se placering på kort.
   Via  facebookgruppen Transformatortårne i Danmark, har Michael Magnussen delt dette foto med os af et stålpladetårn i NOE’s distrikt. Stationen er beliggende i Gudum på Fabjergvej. Af billedet fremgår, at tårnet er tilsluttet luftledningsnettet.
Tak for dette bidrag juli 2015.
Se placering på kort.
 
Ved du noget om transformatortårne og deres placering, giv da venligst et praj nedenfor.

5 tanker om "Tårne i Vestjylland"

 1. Bo Jensen

  Davs . . .

  Hvad angår NOE ( Nordvestjysk Elforsyning ) 321( oprindeligt HOE ( Holstebro Oplands Elektricitetsforsyning ) 321 Nr. Felding Øst ), så var det da billedet blev optaget i 2009 stadig i brug.

  Mvh.
  Bo Jensen

  PS. En tommelfingerregel for at finde ud af om der stadig er installeret en transformer i et tårn er : Hvis der er et skilt på tårnet OG der høres en summende lyd når man lægger øret til døren . . . ja, så bruges det stadig til sit oprindelige formål . . .

 2. Egon Petersen

  Hej Bo
  Nej har desværre ikke været forbi det, fandt det på google maps.
  hilsen Egon

 3. Bo Jensen

  Davs Egon . . .

  Ved du hvad nummer det har, det tårn på Ølgodvej ?

  Mvh.

  Bo Jensen

 4. Egon Petersen

  Hej Jens
  Tårnet ved Horne står næsten overfor Bjerremosevej på Ølgodvej.
  Hilsen Egon

 5. Bo Jensen

  Hej igen Jens . . .

  Ville bare sige at transformertårnet på Sir Kirkevej formenligt er fjernet inden for de sidste 2 – 3 år i forbindelse med kabellægningen af luftledningsnettet mellem Holstebro og Struer.
  Forresten, jeg glemte at fortælle dig at Sarahs transformertårn sandsynligvis har været magen til det i Tandslet, men senere er blevet ombygget med fladt cementstøbt tag og en ny skalmuring, der gør at man kun kan se de oprindelige spidse gavle indefra.

  Mvh.

  Bo Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.